Hoe werkt salderen?

Zonnepanelen zijn hele krachtige bronnen om energie op te wekken. Het kan regelmatig voorkomen dat uw zonnepanelen meer energie opwekken dan uw huishouden direct verbruikt. Als er meer stroom wordt opgewekt dan u daadwerkelijk verbruikt wordt dit teruggeleverd aan het stoomnet. Door de salderingsregeling wordt deze overschot ingehouden op uw energierekening aan het eind van het jaar. Hierdoor betaald u minder energie en dus ook minder belasting over de energie die u verbruikt.

Is de salderingsregeling nog geldig?

De salderingsregeling is nog steeds geldig, maar er komen wel een aantal veranderingen aan. De salderingsregeling is ooit ingesteld door de overheid om de aankoop van zonnepanelen te stimuleren en zo de samenleving duurzamer te maken. De salderingregeling had dus als doel om de drempel naar duurzame energie te verlagen en dit is heel goed gelukt. Omdat het nemen van zonnepanelen zonder de salderingsregeling al rendabel is zal het vanaf 2025 langzamerhand afgebouwd worden. Tot en met 2024 kan er nog voor 100% gesaldeerd worden op alle stroom die u opwekt. In 2025 zal dit dalen met 36% en kunt u nog 64% van uw opgewekte stroom salderen. Dit zal vervolgens elk jaar dalen tot dat er in 2031 niet meer gesaldeerd kan worden.

Zijn zonnepanelen zonder de salderingsregeling nog wel interessant?

Ondanks dat het lijkt op een negatieve situatie blijft het toch een hele interessante investering om zonnepanelen te nemen. Zonnepanelen gaan een lange tijd mee en in die tijd verdient u de investering terug. De resterende tijd t/m december 2024 kunt u nog 100% profiteren van de salderingsregeling. Maak daar gebruik van en profiteer nog van deze regeling zolang het kan, want dit betekent dat u sneller uw geld terug kan verdienen en sneller de eerder aangehaalde pure winst kan gaan draaien. Daarnaast zijn er ook andere interessante redenen om zonnepanelen te nemen. Wilt u meer weten neem dan contact op met een van onze adviseurs!

Category
Tags