Veel mensen twijfelen om te investeren in zonnepanelen door het bedrag en dit is logisch aangezien de energieprijzen stijgen. Betekent dit gelijk dat u geen zonnepanelen kunt nemen? Er zijn meer mogelijkheden om zonnepanelen te financieren als u het duur vindt of weinig geld hebt om te besteden. U kunt zelfs direct geld verdienen met zonnepanelen. Hoe dat kan leest u verder in dit artikel.

Financiële onzekerheid

Met de huidige stand van zaken zijn zonnepanelen niet top of mind bij de meeste mensen. Er is veel financiële onzekerheid door stijgende energieprijzen. Uit onderzoek van Motivaction is gebleken dat maar liefst 40% van de mensen een investering in zonnepanelen te duur vindt. Dit is een begrijpelijke gevoel die mensen hebben, maar is het terecht?

Naast de financiële onzekerheid hebben mensen ook leenangst. Uit onderzoek van Motivaction is gebleken dat 75% van huiseigenaren in Nederland er niet van op de hoogte waren dat er leningen en subsidies beschikbaar zijn voor zonnepanelen. Dit verklaart waarom mensen de investering zo duur vinden. Daarnaast blijft lenen een drempel voor veel mensen, waardoor lenen dus vaak geen optie is.

Zonnepanelen financieren

Ondanks de onzekerheid die speelt bij mensen zijn er verschillende manieren om zonnepanelen te financieren met weinig of geen geld. Er zijn veel voordelen aan het installeren van zonnepanelen. Vereniging Eigen Huis heeft duidelijk uitgelegd hoe zonnepanelen gefinancierd kunnen worden aan de hand van de volgende punten:

  1. Subsidie zonnepanelen
  2. Hogere hypotheek
  3. Extra hypotheek op je inkomen
  4. Energiebespaarlening zonnepanelen
  5. Duurzaamheidslening

1. Subsidie Zonnepanelen

U kunt in aanmerking komen voor een subsidie voor zonnepanelen. Per gemeente verschilt dit, dus check de subsidiewijzer en zie de regelingen die getroffen zijn in uw gemeente.

2. Hogere hypotheek

In sommige gevallen is het ook mogelijk om te lenen via uw hypotheek. Dit moet u wel bespreken met uw hypotheekadviseur om de mogelijkheden af te wegen.

3. Extra hypotheek op je inkomen

Ook is het mogelijk om extra te lenen bovenop wat u normaal kunt lenen. U zou kunnen kijken of het de moeite waard is om te onderzoeken hoeveel u extra zou kunnen lenen. In sommige gevallen kunnen mensen tot €25.000 extra lenen!

4. Energiebespaarlening zonnepanelen

De landelijke energiebespaarlening is voor energiebesparende maatregelen in bestaande woningen. Bekijk de mogelijkheden hier en denk er goed over na.

5. Duurzaamheidslening

In sommige gemeentes is het mogelijk om een duurzaamheidslening voor zonnepanelen aan te vragen. Bekijk in uw gemeente of deze wordt aangeboden en wat de voorwaarden zijn. Het grootse voordeel van een duurzaamheidslening is de lage rente die eraan gekoppeld is.

Category
Tags